Τα παιδικά τιτιβίσματα γέμισαν την Πορταριά το διήμερο των βιωματικών δραστηριοτήτων «Διαδρομές στο Βιβλιοδάσος 2012» που πραγματοποιήθηκε στις 19 & 20 Μαρτίου. Μαθητές από νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και ειδικά σχολεία συμμετείχαν στη μέθεξη χρωμάτων, ήχων, συναισθημάτων που δημιούργησαν τα εργαστήρια «ζωής» που λειτούργησαν, όπου η γνώση δεν αποτελεί μονόδρομο αλλά συνοδοιπόρο της χαράς, της δημιουργικότητας, των ανταλλαγών με τους γύρω μας. Ένα πραγματικό μελίσσι της ζωής που βασίζεται κυρίως στη βιωματική μάθηση, τη δημιουργική δραστηριότητα και την επαφή με υλικά και τη φύση.
Σ’ αυτά κατέθεσαν την ψυχή τους όλοι οι εμπνευστές της διοργάνωσης και των εργαστηρίων που δώσανε ακόμη μια φορά το στίγμα μιας «διαφορετικής» παιδείας. Δημιούργησαν ένα πλαίσιο ανάδειξης των αστείρευτων ικανοτήτων των εκπαιδευτικών που αξιοποίησαν ιδέες, υλικά, χώρους και δημιούργησαν εργαλεία μάθησης και ανέδειξαν τις δυνατότητες των συμμετεχόντων. Παράλληλα άνοιξαν μια αγκαλιά όπου μέσα φώλιασαν παιδιά από άλλα σχολεία, άλλες γειτονιές και μέρη, με άλλες ικανότητες και δεξιότητες. Εκεί βρήκαν χώρο να μιλήσουν, να παίξουν, να ακούσουν, να μοιραστούν, να ζωγραφίσουν, να κατασκευάσουν, να αγκαλιάσουν, να αποχαιρετήσουν καινούργιους φίλους και να ζητήσουν να ξαναβρεθούν σε νέες συναντήσεις.
Οι δράσεις για το 2012 είχαν ενσωματώσει πολλά και ενδιαφέροντα εργαστήρια όπου εμπλέκονταν εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων προσφέροντας μια διαθεματική προσέγγιση στα κεντρικά θέματα των δράσεων που ήταν το βιβλίο και το περιβάλλον. Έγινε προσπάθεια για ανάδειξη νέων θεματικών από τη διαπολιτισμική εκπαίδευση ή πρωτότυπων εργαστήριων όπως το «Λογοτεχνία και Μαθηματικά» που δίνουν το στίγμα των νέων τάσεων στην εκπαίδευση. ΟΙ εκπαιδευτικοί Δήμου Πασχάλης, Κωνσταντινίδης Φίλιππος, Κοϊνάκης Γιάννης, Μακρής Νίκος, Καραγιάννης Ηρακλής, Παπάζογλου Ελένη, Βίτσου Μάγδα, Χατζηγεωργίου Ευθυμία, Βραχνιά Άρτεμη, Κορώνας Ηλίας, Αναστασοπούλου Ελένη, Βασδέκη Κατερίνα δημιούργησαν τον βασικό ιστό όπου γύρω του αναπτύχθηκαν όλες οι δράσεις και πάνω τους στηρίχθηκαν οι προσκεκλημένοι συνεργάτες για να απλώσουν τις δικές τους δυναμικές και να απογειώσουν το βιωματικό διήμερο.
Παράλληλα οι δράσεις υποστηρίχτηκαν από μια πλειάδα νέων συγγραφέων όπως ο Κώστας Μάγος, η Λίνα Μουσιώνη και η Άννη Θεοχάρη που συγγράφουν βιβλία με σύγχρονους προβληματισμούς, που ανταποκρίνονται στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο. Στις συναντήσεις τους με τους μαθητές είχαν τη ευκαιρία να συζητήσουν, να παίξουν με βάση τους ήρωες και τα θέματα των βιβλίων τους, να δημιουργήσουν τις μικρές ιστορίες τους.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των τοπικών φορέων όπως το ΚΠΕ Μακρινίτσας, με την Μακέλη Γραμματή και τον Παναγιώτη Βίγκλα, να συστήνουν στους συμμετέχοντες το δάσος με εργαστήρια ή δασοϊστορίες, γεφυρώνοντας τη φύση με τον άνθρωπο και δίνοντας τη δυνατότητα για μια περιβαλλοντική εκπαίδευση με βάθος και περιεχόμενο. Όπως επίσης η συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών φορέων, του Συλλόγου Σοφαδιτών Βόλου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Ορμινίου Πορταριάς, που τραγούδησαν χελιδονίσματα με προεξάρχουσες τις κυρίες Ελένη Παπαλοπούλου και Εύη Σταφυλά του Συλλόγου Σοφαδιτών ή φτιάχνοντας σαπούνι με βάση το ελαιόλαδο στην αυλή του Μουσείου της Πορταριάς με τη συνδρομή αρκετών γονέων από το Σύλλογο Γονέων του σχολείου της Πορταριάς.
Θα μπορούσε κάποιος να μιλάει για τις τόσες μαγευτικές στιγμές, τα χαμόγελα, τα γελαστά μάτια, τα πρωτόγνωρα ακούσματα, την αίσθηση της φύσης που γέμιζε κάθε παιδική ανάσα. Θα μείνουν για καιρό στην καρδιά όλων οι καλημέρες που ζωγράφιζαν έναν πελώριο ήλιο, που φέρνανε την άνοιξη. Για όλους εμάς τα παιδικά τιτιβίσματα θέλουμε να κρατήσουν όλο το χρόνο, μέχρι τις επόμενες «Διαδρομές στο Βιβλιοδάσος».